Sang a la Cerdanya

 
La debutant Carolina Solé situa a la vall l'assassinat d'un terratinent.
"Ulls de gel" és el fruit d'uns quants anys de preparació a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès.
 
ERNEST ALÓS.
BARCELONA.
Mentre els autors (i sobretot les autores) de novel·la negra nòrdics maten en gèlides viles mineres, aïllades illes del Bàltic, erms ventosos o bsocos frondosos, la novel·la negra mediterrània té més inclinació pels ambients urbans i portuaris. Però diverses escriptores que acaben d'arribar al gènere estan començant a corregir el tret: si la sorpresa de la temporada, la navarresa Dolores Redondo, ha escollit l'ombrívola vall del Baztán, la catalana Carolina Solé acaba de veure publicat Ulls de gel /Ojos de hielo (Columna/Planeta), un cas criminal que es desenvolupa a la cerdanya, a partir de l amort d'un terratinent i les sospites sobre una dona amb una família que ha estat enfrontada a la del mort.
Si, el paisatge és de muntanya. Encara que sigui l'assolellada i idílica Cerdanya, de la qual es confessa "enamorada", a part qeu doni "molt de joc narratiu" amb una "societat hermètica" però alhora amb tot l'interès que té una zona de frontera. I és que Solé aspira a mantenir algunes de les senyes d'identitat del gènere negre mediterrani: "Té més en compte l'entorn familiar i social dels personatges; som més tribals".
Per què ha triat la Cerdanya? "Volia - respon Solé - un lloc on l'obsessió per la terra sigui creïble i real. Un entorn rural on els pecats no s'esborrin i, encara qeu vulguis enterrar els records familiars, sempre hi hagi algú que els desenterri. I una vall àmplia i lluminosa, que les coses fosques estiguin en els personatges, més que en l'entorn".
A Ulls de gel (traduïda al català per Llucia Ramis) hi ha tres personatges relacionats amb la mort de l'ambiciós i venjatiu Jaume Bernat, "simplement una mala persona", a més del fill d'aquest. Dana Prats, una veterinària, responsable d'una hípica, sobre la qual recauen totes les sospites. Kate Salas, la seva amiga, que va deixsar fa temps la comarca i que ara treballa d'advocada i l'haurà d'ajudar. "Un personatge incisiu i sense escxrúpols, que ha perdut els valors que tenia quan se'n va anar de la vall", explica Solé. I el sergent J.B. Silva (d'un indeterminat cos policial, per no veure's lligada a la reproducció fidel dels procediments d'una policia concreta com els Mossos), traslladat forcços a Puigcerdà. Així, apareixen tant els habitants de la vall de tota la vida com els que s'hi han instal·lat per motius de feina i els urbanites amb segona residència. la història, un cop fixats els personats tindrà continuació. Dues novel·les més.
 
Aprenentatge.
Solé, empresària tèxtil a Sabadell des que era una noia de vint-i-pocs, va fer un canvi radical de vida, una "reinvenció", quan va vendre l'empresa ja deu fer uns sis anys. Durant quatre anys ha estudiat a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, on ha tingut com a professors Pau Pérez, Enrique de Hériz i Rober.Juan Cantavella. "El mètode al principi et xoca. Penses que en saps i t'abaixen de seguida els fums. com el dia que Enrique de Hériz va arribar i ens va preguntar si sabíem què menjava per esmorzar el nostre personatge! Tothom llegeix i comenta els treballs de tots: treballes i aprens molt": I el suport no s'acaba amb l'escola, sinó que segueix amb els que l'ajuden, una "tribu" formada per dos mossos, dos metges i les seves companyes de club de lectura.
 
Article publicat a El Periódico del dia 16 d'abril de 2013.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada