Etheria

Text de la contraportada: "El darrer terç del segle IV és un període de canvis profunds. Els valors s'inverteixen i els perseguits es converteixen en perseguidors. El Senat romà està dividit i la permanència de l'estàtua de la Victòria és el símbol de l'enfrontament entre pagans i cristians.
 
En aquest escenari de fi d'una civilització, l'Etheria, una dona noble de la Gal·lècia emparentada amb l'emperador Teodosi, emprèn un viatge a Terra Santa perseguint el seu somni. Durant el seu pas per Lucus Augusti, Cesaraugusta, Tàrraco, Bàrcino, Gerunda, Roma i altres ciutats escriurà un diari per transmetre aquesta experiència a les seves deixebles. Sovint, però, les coses no són com les havíem previst. L'aparició d'Irene d'Aveleda, una patrícia que, sota l'aparença de lluitar per una causa noble, cerca venjança, obligarà la pelegrina a prendre decisions insospitades i enfrontar-se a les seves pròpies contradiccions.
 
Dues dones capgiren els seus destins en aquest calidoscopi d'un temps en crisi. Un cant a la tolerància i l'amistat, a la capacitat de convertir el viatge en una experiència de vida. Perquè res no està escrit a les estrelles. "
 
L'última novel·la de Coia Valls ens transporta molt enrere en el temps, concretament a l'època convulsa de la davallada de l'imperi romà. A través del personatge de l'Etheria, ens va mostrant a poc a poc el teixit social, la filosfia i l'estil de vida d'una època que per a molts de nosaltres ens resulta complicada d'imaginar-nos, precisament pel munt de segles que han transcorregut des d'aleshores.
 
Segons explica la mateixa autora, l'Etheria està inspirada en un personatge real que se sap que va néixer al segle IV. A partir d'aquí, a la novel·la hi trobem un munt d'elements que deixen clara la necessitat de l'autora d'aprofundir en el coneixement de l'època com a pas previ a la redacció de la història: noms de ciutats, noms de personatges, noms d'objectes, descripció d'edificis, descripció de la societat... Molts dels indrets que visita l'Etheria en el seu pelegrinatge resulten fàcilment reconeixibles pel lector: Bàrcino, Gerunda, Tàrraco, Roma, entre d'altres.  En tots va descrivint les seves sensacions, la gent que coneix... Aquests contactes i aquests descobriments fan que l'Etheria evolucioni al llarg del recorregut. Ja no tornarà a ser la mateixa de quan va abandonar la comoditat de Calavario.
 
I parlant de contactes i relacions, un altre dels punts forts de la novel·la és la que s'estableix entre l'Etheria i la Irene. Dues dones amb ideals totalment oposats aconsegueixen teixir una amistat sincera que no sempre és acceptada per tothom. La seva relació va més enllà de les formalitats o els convencionalismes de l'època i demostra que l'entesa entre creences diferents és possible.
 
 Una novel·la molt recomanable que aconsegueix despertar en el lector la curiositat per la davallada del majestuós imperi romà i que de ben segur que farà les delícies de molts dels nostres usuaris!
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada